Google Translate

276950
Astăzi
Ieri
Viziatori săptămâna în curs
Viziatori săptămâna trecută
Viziatori luna în curs
Viziatori luna trecută
Total
62
76
138
275803
3551
3835
276950

IP-ul dumneavoastră: 18.97.9.172
Server Time: 2025-04-28 18:19:09

Scurt istoric al Parohiei Ortodoxe Ucrainiene din Timișoara

Parohia ortodoxă ucraineană din Timișoara se numără printre cele mai tinere parohii ucrainene din Banat.

Prima Liturghie în limba ucraineană, în orașul de pe Bega, s-a slujit în data de 21 mai 2001, la subsolul Catedralei Mitropolitane din oraș. Sfânta Liturghie a fost slujită de un sobor de preoți, în frunte cu pr. Vicar ucrainean Pitura Ioan, pr protopop Ilie Albiciuc iar din partea Bisericii Ortodoxe Române a participat pr.vicar Ilie Maier.

În perioada următoare au slujit, prin rotație, diferiți preoți din protopopiatul din Banat, în special Pr. Anisorac Vasile, preot misionar ucrainean.

În 10 decembrie 2001, ia ființă Parohia Ortodoxă Ucraineană din Timișoara, conform deciziei de înfintare nr 371/10.12.2001, eliberată de Vicariatul Ortodox Ucrainean Sighetu Marmației.

În perioada 2001-2005 Sfânta Liturghie s-a slujit la subsolul catedralei mitropolitane, cu binecuvântarea Mitropolitului Banatului, IPS Sa Dr Nicolae Corneanu. Primul preot paroh a fost Pr. Ardelean Cristian Vasile(aprilie 2002- martie 2003), urmându-i apoi Pr. Popovici Cristian Vasile(august 2003-prezent).

Vești îmbucurătoare aduce anul 2004, când la 24 februarie prin HCL30/24.02.2004 parohia primește un teren ptr construcția Bisericii în suprafață de 1818 m2, situat pe stradă Lidia nr 3c, în timpul domnului primar Ciuhandu Gheorghe.

Comunitatea îmbracă haine de sărbătoare în luna noiembrie a aceluiași an când, la dată de 14, P.S. Lucian Lugojanul(actualmente episcop al Caransebesului), pune piatra de temelie a noului lăcaș de cult, cu hramul Adormirii Maicii Domnului(28 august).

În vara anului 2005, prin strădaniile preotului paroh și a credincioșilor ucraineni și români se construiește în timp record o Bisericuță din lemn, menită să ofere un cadru prielnic  slujrii sfintei Liturghii în limba ucraineană, o bisericuța care avea să mângâie sufletele multor credincioși. Bucuria credincioșilor avea să fie deplină în luna septembrie a aceluiași an, când P.S Lucian hotărăște tîrnosirea bisericuței cu moaștele sfintei Mucenițe Ecaterina.

În vara anului 2010 s-a pus fundația bisericii de cărămidă, pe baza autorizației de construire nr 2128/20.09.2004

În luna iulie 2012 s-a început zidirea Bisericii cu cărămidă.

Proiectul Bisericii a fost exectutat de dna Arhitect Laslo Elena, în colaborare cu dna Arhitect Mariana Fuchs. Proiectul este realizat după modelul bisericilor slave, pe plan pătrat, având spre est trei abside circulare iar pe naos o turla zveltă, acoperită cu o cupola sferică alungită, de formă “bulb de ceapă”. Deasupra porticulului ce adăpostește intrarea în biserica se ridică “Zvonițele.”

Partea de rezistență a fost întocmită de inginerul Mosoarca Marius,iar ridicarea topo de ing Mut Florin. Ambii au lucrat în mod gratuit.

Numeroși oameni de bună credință au susținut această micuța parohie de-a lungul vremii, fie prin donații, fie prin serviciile oferite,fie prin participarea directă la lucrările efectuate la biserica, sau prin curățenia în sfântul lăcaș. Dintre aceștia amintim:Iura Hleba, Rodica Radu, Marocico Ivan, Moticica Mihai, Petrețchi Nicolae Miroslav, Bilanin Todor, Rusneac Mihai, Rusneac Gheorghe, Rusneac Ivan, Rusneac Todor, Boiangiu Gheorghe, ing Florea Diaconu, Trif Rodica, Silvia Gălățeanu și numeroși alții pe care, din cauza spațiului nu îi putem aminti aici, dar cu siguranță Domnul ii va aminti și ii va răsplăti în Împărăția Sa.

Biserica a fost finalizată în anul 2020. IPS Ioan, Mitropolit al Banatului a târnosit-o în 30 august 2020, cu hramurile ” Adormirea Maicii Domnului ” și ” Sfântul Serafim de Sarov”. In anul 2023 s-a început pictura în tehnica fresco.

Parohia ortodoxă ucraineană din Timișoara se supune administrativ Protopopiatului Ortodox Ucrainean din Lugoj, respectiv Vicariatului Ortodox Ucrainean de Sighetu-Marmației iar canonic se află sub ascultarea Patriarhiei Române. De asemenea păstrează relații de frumoasă colaborare cu Mitropolia Banatului.

Limba de cult este limba ucraineană, iar calendarul folosit este cel iulian(calendarul neindreptat sau vechi, cu 13 zile în urmă).