Google Translate

129735
Astăzi
Ieri
Viziatori săptămâna în curs
Viziatori săptămâna trecută
Viziatori luna în curs
Viziatori luna trecută
Total
63
130
193
129028
516
1933
129735

IP-ul dumneavoastră: 3.233.239.102
Server Time: 2020-04-06 15:27:34

Programul slujbelor

In Biserica noastra sfintele slujbe se savarsesc dupa urmatorul program

Duminica- Sfanta Liturghie- de la ora 09:30

             - Parastase

Sarbatori: Sfanta Liturghie- de la ora 10:30

Vineri Taina Sfantului Maslu- de la ora 17:00

Cronica parohială

Inmormantari

Havei Gheorghe- 30 ianuarie 2012- 79 ani

Preotul paroh

Biografie

Data nasterii: 30 noiembrie 1978

Locul Nasterii: Caransebes

Studii: Universitatea Aurel Vlaicu, Facultatea de Teologie Ortodoxa Arad 2008-2010

         Univeristatea de Vest, Facultatea de Litere, Filosofie, istorie si Teologie, Timisoara  1997-2001

         Grup Scolar Constructii de Masini, Caransebes 1993-1997

Experienta profesionala- 2001-2002-Profesor de Religie la Liceul Diaconovici Tietz, Resita

         2003-prezent- Preot paroh la Biserica Ortodoxa Ucraineana din Timisoara

Competente profesionale: Lucrare de disertatie apreciata cu 10 tema Rugaciune si preotie

        Lucrare de licenta apreciata cu 9  cu tema Viata morala a preotului dupa Sfanta Scriptura si Sfanta Traditie

        Grade profesionale - Definitivat (nota 9, 16)

                                    Gradul doi(nota 9,33)

Activitati pastoral misionare:

-Obtinerea unui teren pentru constructia Bisericii, in suprafata de 1818 m2

-Construirea unei bisericute din lemn, cu hramul Adormirea Maicii Domnului in perioada iunie-august 2005. Biserica    a fost tarnosita cu moastele Sfintei Mucenite Ecaterina de catre Ps. Lucian Lugojanul, in 25 septembrie 2005

-Imprejmuirea terenului Bisericii cu un gard cu structura  metalica si profil din lemn

-Demersuri pentru realizarea unei parcari ecologice in fata Bisericii

-Fundatia Casei parohiale

-Din 2010 au inceput lucrarile pentru construirea Bisericii din caramida, in stil slav, lucrari care au ajuns pana la cota 4m.

-Largirea bazei de date cu evidenta ucrainienilor din oras, aceasta insumand peste 120 de familii.

-Organizare anuala a grupului de colindatori ai Bisericii- colindatori care vestesc Nasterea Domnului la majoritatea famiiliilor ucrainene din Timisoara.

Stare Familiala: Casatorit din 2003 cu Popovici Loredana, economist. Tata a patru copii(o fata si trei baieti)

 

 

 

 

 

 

Consiliul parohial

Membrii Consiliul parohial sunt:

1 .Bilanin Todor- epitrop

2.Boncalo Vasile- epitrop 2

3.Marocico Ivan

4.Priala Vasile

5.Scutca Ivan

6.Horvat Ivan

7.Carabin Mihai

Scurt istoric al Parohiei Ortodoxe Ucrainiene din Timișoara

Parohia ortodoxa ucraineana din Timisoara se numara printre cele mai tinere parohii ucrainene din Banat.

Prima Liturghie in limba ucraineana, in orasul de pe Bega, s-a slujit in data de 21 mai 2001, la subsolul catedralei mitropolitane din oras. Sfanta Liturghie a fost slujita de un sobor de preoti, in frunte cu pr. Vicar ucrainean Pitura Ioan, pr protopop Ilie Albiciuc iar din partea Bisericii Ortodoxe Romane a participat pr.vicar Ilie Maier.

In perioada urmatoare au slujit,prin rotatie, diferiti preoti din protopopiatul din Banat,in special Pr Anisorac Vasile, preot misionar ucrainean.

In 10 decembrie 2001, ia fiinta Parohia ortodoxa Ucraineana din Timisoara, conform deciziei de infintare nr 371/10.12.2001, eliberata de Vicariatul Ortodox Ucrainean Sighetu Marmatiei. Un aport special la infiintarea parohiei l-a avut Dl Gheorghe Hleba, presedinte al Uninunii Ucrainienilor din Banat, filiala jud Timis precum si Dl Ardelean Petru impreuna cu nepotul sau, parintele Ardelean Cristian Vasile.

In perioada 2001-2005 Sfanta Liturghie s-a slujit la subsolul catedralei mitropolitane, cu binecuvantarea Mitropolitului Banatului, IPS Sa Dr Nicolae Corneanu. Primul preot paroh a fost Pr Ardelean Cristian Vasile(aprilie 2002- martie 2003), urmandu-i apoi Pr Popovici Cristian Vasile(august 2003-prezent).

Vesti imbucuratoare aduce anul 2004, cand la 24 februarie prin HCL30/24.02.2004 parohia primeste un teren ptr constructia Bisericii in suprafata de 1818 m2,situat pe strada Lidia nr 3c, in timpul dlui primar Ciuhandu Gheorghe.

Comunitatea imbraca haine de sarbatoare in luna noiembrie a aceluiasi an,cand la data de 14, P.S. Lucian Lugojanul(actualmente episcop al Caransebesului) pune piatra de temelie a noului lacas de cult, cu hramul Adormirii Maicii Domnului(28 august).

In vara anului 2005, prin stradaniile preotului paroh si a credinciosilor ucraineni si romani se construieste in timp record o Bisericuta din lemn ,menita sa ofere un cadru prielnic, familial slujrii sfintei Liturghii in limba ucraineana, o bisericuta care avea sa mangaie sufletele multor credinciosi. Bucuria credinciosilor avea sa fie deplina in luna septembrie a aceluiasi an, cand P.S Lucian hotaraste tarnosirea bisericutei cu moastele sfintei Mucenite Ecaterina.

In vara anului 2010 s-a pus fundatia bisericii de caramida, pe baza autorizatiei de construire nr 2128/20.09.2004

In luna iulie 2012 s-a inceput zidirea Bisericii cu caramida.

Proiectul Bisericii a fost exectutat de dna Arhitect Laslo Elena, in colaborare cu dna Arhitect Mariana Fuchs. Proiectul este realizat dupa modelul bisericilor slave, pe plan patrat,avand spre est trei abside circulare iar pe naos o turla zvelta, acoperita cu o cupola sferica alungita, de forma “bulb de ceapa”.Deasupra porticulului ce adaposteste intrarea in biserica se ridica “Zvonitele.”

Partea de rezistenta a fost intocmita de inginerul Mosoarca Marius,iar ridicarea topo de ing Mut Florin. Ambii au lucrat in mod gratuit.

Numerosi oameni de buna credinta au sustinut aceasta micuta parohie de-a lungul vremii, fie prin donatii, fie prin serviciile oferite,fie prin participarea directa la lucrarile efectuate la biserica, sau prin curatenia in sfantul lacas. Dintre acestia amintim:Iura Hleba,Rodica Radu, Marocico Ivan,Moticica Mihai, Bilanin Todor, Rusneac Mihai, Rusneac Gheorghe, Rusneac Ivan, Rusneac Todor, dna Nineta, Boiangiu Gheorghe, ing Florea Diaconu, Trif Rodica, Silvia Galateanu si numerosi altii pe care, din cauza spatiului nu ii putem aminti aici, dar cu siguranta Domnul ii va aminti si ii va rasplati in Imparatia Sa.

Parohia ortodoxa ucraineana din Timisoara se supune administrativ Protopopiatului Ortodox Ucrainean din Lugoj, respectiv Vicariatului Ortodox Ucrainean de Sighetu-Marmatiei iar canonic se afla sub ascultarea Patriarhiei Romane. De asemenea pastreaza relatii de frumoasa colaborare cu Mitropolia Banatului.

Limba de cult este limba ucraineana, iar calendarul folosit este cel iulian(calendarul neindreptat sau vechi, cu 13 zile in urma).